söndag 25 december 2011

Rosa Polka Marshmallows

God jul och god fortsättning hörrni =)
Hoppas ni hade en riktigt mysig julafton igår och åt en massa gott i sällskap av era nära och kära!

Hemma hos mig hade jag julfirande för första gången, alltså vi firar jul varje år, men vi har alltid varit hos släkten. Men i år var släkten alltså hos oss.
Vi hade en underbar, och högljudd, kväll och åt som om vi inte sett mat tidigare =P
Självklart hade vi även ett dessertbord, jag älskar verkligen dessertbord! Det är så roligt att sitta och förbereda och fundera på hur man vill att det ska se ut och sedan planera, baka och duka fram allt det vackra och goda.

Jag tänkte under några dagar visa er bilder på mitt dessertbord och dela med mig av recept till godsakerna.
Först ut är rosa polka marshmallows som var helt underbart goda!!





Recept - Marshmallows - ca 30 stora bitar
320 gram socker
12 gram vitsirap
130 gram varmt vatten

40 gram pulver gelatinpulver
130 gram kallt vatten

45 gram äggvitor
2 droppar citronsaft
20 gram socker

½-1 tsk pepparmintsarom (valfritt)
5-6 droppar röd karamellfärg (valfritt)

Gör så här:
  1. Blanda ihop socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt koka till 126C.
  2. Blanda under tiden ihop gelatinpulver med 130 gram kallt vatten i en skål, låt gelatinet svälla.
  3. Vispa ihop äggvitor och några droppar citron i en bunke med en elvisp på medelhög hastighet. När äggvitorna är nästan helt vispade, tillsätt 20 gram socker och fortsätt vispa på medelhög hastighet tills äggvitorna är fluffiga.
  4. När sockerlagen nått 126C, stäng av värmen av och tillsätt gelatinet (som kommer att vara en fast massa då den svällt upp) till kastrullen. Sockerlagen kommer att bubbla upp i kontakt med gelatinet så var försiktig!Vispa tills gelatinet lösts upp helt i sockerlagen.
  5. Tillsätt sockerlaget till de uppvispade äggvitorna i en tunn stråle medan du vispar med elvispen på låg hastighet. När all sockerlag har blandats med äggvitorna, höj hastigheten på vispen och vispa tills blandningen blivit fluffig igen. Tillsätt arom och karamellfärg.

    Marshmallowsen ska inte svalna helt eftersom det inte går att bre ut den i formen då.
  6. Då den blivit fluffig men ännu inte kall och stel häller du upp smeten i en fyrkantig form (antingen i silikon eller som är inoljad.
  7.  Låt blandningen stelna.
  8. Stjälp upp marsmallowsen på en skärbräda och skär ut lagom stora bitar.
  9. Rulla bitarna i en blandninga av 50% majsstärkelse och 50% florsocker och damma av, eller rulla dem som jag gjort i polkagriskross.
Följ gärna Sockertussen på Facebook!

11 kommentarer:

  1. God fortsättning på julen. Vilka fina mashmallows, älskar polkagris så de där är nog farligt goda:-)
    //V

    SvaraRadera
  2. Mums vilka godingar ha en fortsatt fin jul : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. OJOJ va gott det ser ut!
    Kramkram

    SvaraRadera
  4. Jättefint när färgerna går in i varandra, ser gott ut!

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att du hade en härlig jul, låter som att den var precis lika fin som en jul ska vara :) Vilka fina marshmallows! Spännande att göra dem själv!

    SvaraRadera
  6. De ser verkligen supergoda ut!!!
    God fortsättning till dig!

    SvaraRadera
  7. Vilka söta! Älskar polkagris så kan tänka mig att dom är goda :))

    SvaraRadera
  8. Oj vad gott! Dessa får jag komma ihåg :-)

    SvaraRadera
  9. oj vad gott med polka fludge

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...