onsdag 30 november 2011

Adventsfika - Lussekatter & Lussebullar med mandelmassa

Vad tiden går hörrni... 
Första advent var i helgen! Hur firar ni advent? kommer ni att fira alla 4 helger?
Hemma hos oss firades det med lussebullar  och min tanke är att fira med juligt fika (och testa olika recept inför julaftons dessertbord vid varje advent) =)
Men som sagt, det börjades lugnt och försiktigt med årets första Lussebullar och Lussekatter. Ni som tittat in här då och då vet att jag drar mig för att baka med jäst, av den enkla anledningen att det (för mig) är svårt att lyckas få saftiga bullar. Men skam den som ger sig och låter sig slås ner, jag har testat, och testat och testat och de senaste gångerna faktiskt lyckats göra goda och saftiga bullar *yeay*

Här kommer bilder och recept på Lussebullar och Lussekatterna

Eftersom jag bakade bullar med och utan mandelmassa så gjorde jag en hel sats och delade den i två delar.

Recept - Lussebullar - ca 30 st
50 gram jäst
1+4 dl mjölk
2 paket mortlad saffran
2 tsk hett vatten
150 gram smör
1 ägg
100 gram kesella
½ tsk salt
1½-2 dl socker
1-1½ l vetemjöl

Dekoration
Russin

Fyllning
100 gram mandelmassa
50 gram smör
2-3 msk socker

Blanda jästen med ca 1 dl mjölk. Smält smöret och resten av mjölken i en kastrull och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll över den varma mjölk+smöret på jästspadet och rör om. 
Mortla saffran och koka upp vatten, häll över 2 tsk på saffranet och låt dra medan du blandar ner salt, socker och ägget i jästspadet. Häll i saffranet. Arbeta ner vetemjölet. Använd tillräckligt med mjöl så att degen precis släpper från bunken. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek (minst 30 minuter). Baka ut degen på mjölat bakbord och rulla ut små degbitar till ca 15 cm långa pinnar som du sedan snurrar ihop till lussekatter. Tryck ner ett russin i mitten av varje spiral, lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter under bakduk. 

Sätt ugnen på 225 grader.

Den andra halvan av degen kavlar du ut till en stor rektangel. Blanda ihop smör, socker och mandelmassa till en slät smet. Bred ut smeten på degen, rullar ihop och skär ut ca 2 cm tjocka bitar (som kanelbullar).

Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i 5-10 minuter i 225 grader.


1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...