onsdag 14 september 2011

Spiced Apple Cake - Äppeltårta

I helgen firades det nyår i Etiopien, och även här i Sverige =)
Dagen till ära var vi hembjudna till ett par av mina vänner och firade där med att äta injera *mums* som är en slags surdegs pannkaka som serveras med olika (starka) grytor och är Etiopiens traditionella maträtt. Får du möjlighet, så våga prova det!! I Stockholm finns minst 2 etiopiska restauranger ;)

Visste ni att man i den Etiopiska kalendern har 13 månader istället för 12 månader?
Deras kalender bygger på den fornegyptiska kalendern och skiljer sig därför från vår (Gregorianska) kalender ;) Sånt här onödigt kunnande fullkomligen älskar jag!

Tillbaka till ätandet... till fikat hade jag med mig denna mini-tårta med bottnar av kryddig äppelkaka, fylld med hasselnötschoklad och täckt med äppelsmörkräm. Bottnarna innehåller rivet äpple och är verkligen supersaftig.




Kryddig äppeltårta- Ingredienser 10-12 bitar
50 gram smör, smält, plus liten mer till bakformen
4½ dl mjöl, plus någon sked till formen
2 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 krm salt
4½ dl ljust muscavadosocker
2 stora ägg
4 Granny Smith-äpplen, skalade och grovt riven

Hasselnötsganache
200-250 gram hasselnötschoklad (typ Schweizernöt)
1 dl grädde

Äppelsmörkräm100 gram rumstempererat smör
ca 5-6 dl florsocker
2 msk koncentrerad äppeljuice/-saft

Tårtan:
Värm ugnen till 190 grader. 
Smöra och mjöla en bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter.

Vispa ihop mjöl, bakpulver, bakpulver, kanel, ingefära och salt i en medelstor bunke och ställ åt sidan. 

Vispa ihop smör, socker och ägg i en annan bunke, blanda i de rivna äpplena. 

Tillsätt mjölblandningen och rör ihop, utan att övervispa smeten. 

Häll smeten i bakformen. Smeten är rätt tjock så släta till smeten med baksidan av en sked så blir inte resultatet en ojämn tårta.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-60 min. Testa om tårtan är klar med en testskicka (eller tandpetare, den är klar då den stickan är torr då du sticker den mitt i tårtan och tar ut den).
Dela tårtbotten i tre delar och låt svalna. Medan så gör du fyllning och frosting till tårtan.

Hasselnötsganache:
Hacka chokladen. Värm upp grädden till den nästan sjuder upp, häll över chokladen och rör om väl.

Äppelsmörkräm:
Vispa smör och florsocker väl, tillsätt juicen och vispa en liten stund till smörkrämen är slät. 

När bottnarna svalnat brer du ganache mellan lagren och täcker tårtan med smörkrämen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...