söndag 20 mars 2011

Norooz tårta

Idag firar vi iranier nytt år, vi kallar det för Norooz [ny dag].
Eftersom nyår infaller på en söndag i år passade vi på att fira det redan igår hemma hos min fina mamma.
Dagen till ära gjorde jag en fin Norooz tårta med den traditionella nyårsdukningen som är ett måste hos alla oss som firar =}

Nu har jag inte en historie/mytologi blogg, men jag passar på att berätta för er varför vi dukar som vi gör och vad dukningen på min tårta betyder för oss.

Iran är det som är kvar av Persiska riket och våra traditioner kring nyår är desamma som vi firat sedan antiken.
Förr i tiden ansåg man att det var viktigt att det nya året inleddes på bästa sätt för att resten av året skulle bli ett lyckat år. Därför börjar vi, redan dagen innan, duka ett nyårsbord som vi kallar Haft sin. Dukningen består i huvudsak av 7 ting som alla, på persiska, börjar på S (men även lite annat) som alla har symboliska värden.

Samanou - En sorts brun söt gröt som symboliserar Rikedom
Sabzeh - Långa linsgroddar, symboliserar Pånyttfödelse
Senjed - Frukt från silverbuske som symboliserar Kärlek
Sir - Vitlök, symboliserar Medicin och Hälsa
Sib - Äpple, symboliserar Skönhet
Sumagh - En syrlig krydda som står för Solen och Solnedgången
Serkeh - Vinäger som symboliserar Ålderdom och Tålamod


Det är även vanligt att man har en skål med guldfiskar på bordet som symboliserar Livet. En hel del annat är vanligt att ha på sitt nyårsbord, som spegel och tända ljus, som symboliserar Sanningen om världen och Hoppfullhet. Men på min tårta fick det inte riktigt plats ;)
Den mörka "tomten" är Haji Firooz, som enligt mytologin symboliserar eldväktarna som var väldigt viktiga i Persien. De är mörka i huden för att de blivit sotiga i sitt jobb och har som uppgift (förutom att se till att elden inte brinner ut) att kalla på folk då nyåret är kommet, och uppmana dem att bränna gamla ägodelar för att bereda plats för nya ägodelar =)

Nu fick ni en liten historielektion, fast ni egentligen bara ville titta på bilder på en tårta ;) Så nu kommer bilderna =)

10 kommentarer:

 1. Riktigt intressant läsning, spännande med olika traditioner och kulturer. Skålen med guldfiskar på bordet låter verkligen annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Kul att du tycker det! =)
  Guldfiskarna får leva i en liten skål på bordet en dag och i ett mindre akvarium resten av året =D

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är roligt med lite bakgrundshistorik! Och vilken fin tårta! Gott nytt år :-)

  SvaraRadera
 4. Eide shoma mobarak! :-)

  SAAAA fin kake! Den fineste Nowruzkaka jeg har sett!

  stooor klem
  mette

  SvaraRadera
 5. Gott Nytt År! Jättefin tårta!

  SvaraRadera
 6. Super fin tårta!
  Gott nytt år! =)

  SvaraRadera
 7. Jättesöt tårta! Gott nytt år till er. :-) Kram

  SvaraRadera
 8. idag den 21 mars firar vi wiccaner ostara ....en av våra högtider.. lustigt att de infaller samma dag som norooz.. men kul

  SvaraRadera
 9. Tycker det var kul att få lära sig lite! Väldigt intressant. Tycker det saknas sånt i Sverige, vi är väldigt dåliga på att hålla kvar vid traditioner. Det är väldigt vacker innebörd på det du berättar om och kul att läsa om!
  Dessutom väldigt läcker tårta!

  Kramar/ Caroline

  SvaraRadera
 10. Tycker verkligen Iranskt nyår verkar så mysigt! Hade VFU(praktik) på en mycket invandrartät skola här i Sundsvall, precis udner det iranska nyåret, och en av fritidspedagogerna som själv firar iranskt nyår hade lite firande med bakrundshistorik, med oss och alla barnen på fritids, så intressant! :D Som sagt verkar verkligen som en grymt mysig tradition! Sedan ska jag då inte klaga då en heldel barn kom med massa goda bakverk som jag inte ens kan namnet på till oss "fröknar", grymt goda!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...