onsdag 29 december 2010

Ordlista!

När man surfar runt för att få inspiration till bakning så möter man ibland på en del konstiga ord och man inte har en aning om vad de betyder. Jag fick sitta och söka på Google i början när jag var färsk, så jag ska göra det enkelt för dig, som kanske inte kan alla uttrycken ännu.
Och du som är ännu duktigare än jag är kan väl skriva en rad och säga till om jag glömt något =}

Tårtor kan täckas av en hel del, vissa spritsar grädde, andra lägger på ett lock av grön färdig utkavlad marsipan och gör sin egen prinsesstårta. Men det finns även annat att täcka och dekorera tårtan med.
Här nedan följer en lista med ordförklaringar =}

Marshmallows fondant, MMF -En massa att täcka tårtan med gjord av Marshmallows och florsocker.
Sugarpaste, SP - Eller sockerpasta, är en sockermassa med bla florsocker, sirap och glykos, som används till att täcka tårtor.
Flowerpaste, FP - Är en sockermassa som torkar snabbt och är lätt att kavla ut tunt och passar bra att göra sockerblommor med.
Modelleringspasta, MP - Eller modeling paste är oxå en sockermassa som torkar snabbt på ytan men långsamt innuti, passar därför bra att använda till dekorationer som man vill göra i förväg, då de inte torkar och spricker.
Modellerings choklad, MC - Fungerar precis som Sugarpaste, men smakar choklad.
Tylose - kallas oxå gumpaste powder eller Gumtex är ett pulver som man tillsätter till sugarpaste för att den ska bli flowerpaste. Jag provade använda det till MMF, fungerade perfekt!
Ätbart lim - Som det låter, ätbart klister som man anväder till dekorationerna. Kostar runt 50 :- går att göra själv.
Täckmassa - Det man täcker tårtan med, tex Sugarpaste, Marsipan, Marshmallows fondant.
Spackla - Bre på ett lager med grädde eller smörkräm på tårtan innan den täcks med täckmassa.
Fodra - Matfett som penslas på insidan av täckmassan innan den läggs på tårtan. Detta för att hindra att tårtan "svettas" och locket blir förstört.
OBS! Täcker man tårtan med smörkräm behöver den inte fodras. Dock är det viktigt att göra det om man täcker tårtan med grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...